Totaal aantal pageviews

donderdag 7 mei 2015

Ik wil gewoon verrast en verleid worden!

Zelf ben ik van de generatie die niet is opgegroeid met smartphones, tablets en het volkomen normale van online bestellen.
Een reisje boeken, ja natuurlijk doe ik dat, maar hoewel mijn kinderen online kleding en schoenen kopen heel normaal vinden, koop ik mijn dingen nog steeds het liefste in de winkel. Een winkel waarin ik lekker kan rondneuzen en prettig geholpen wordt.

Dat geldt ook voor bloemen en planten. Als nu iets is verbonden is met emotie, dan zijn het wel bloemen en planten. Toch is ook op dat gebied alles online al te koop.
Ik koop nooit zomaar bloemen uit gewoonte, ook niet voor mezelf. Altijd bepaalt mijn stemming, mijn gevoel van dat moment de keuze.
Wanneer ik bloemen koop voor iemand anders dan is er natuurlijk eerst de reden waarom, de persoon voor wie de bloemen zijn, de smaak van die persoon (die niet de mijne hoeft te zijn) en zo nog veel meer factoren. Tenminste, zo werkt dat bij mij.
Wanneer ik bij tuincentrum of bloemist naar binnen stap wil ik mij laten verrassen, ik wil verleid worden, geinspireerd worden, ik wil blij worden.
Een mooi en recent voorbeeld was rond de Pasen bij de plaatselijke bloemist.
Ik moest ter gelegenheid van een nieuwe woning van goede vrienden “iets” kopen.
Dat “iets” kon voor binnen of buiten zijn, vensterbank, eettafel, tuintafel, decoratie?
Nog voordat ik de winkel instapte viel mijn oog op een klein olijfboompje dat buiten stond.
Ik wist dat ze dol zijn op de landen rond de Middellandse Zee, dat ze bij hun nieuwe woning een prachtig terras hadden, het olijfboompje paste daar perfect bij.
Met het boompje in mijn hand stapte ik de winkel binnen en liet mijn blik rondgaan, ik wilde iets speciaals, ik wist niet wat..

En toen zag ik opeens een prachtige creatie, geen boeket, geen schaal, nee, het was een bloemenkunstwerk op hout. Bloemen kunstig gedrapeerd op en in een werk van takken, en ik vond het zo mooi! Maar het zag er wel ingewikkeld uit…
De medewerkster van de bloemenzaak liet me zien hoe het arrangement gemaakt was, hoe gemakkelijk de bloemen konden worden vervangen en hoe daarmee het frame, zoals zij dat noemde, nog veel vaker gebruikt kon worden.
Ik was verrast, ik was verleid, en ik was blij, en zo stapte ik de deur uit, met het bloemenkunstwerk en het mooi ingepakte olijfboompje. De medewerkster vroeg of ze even mee moest lopen naar de auto, die stond een stuk verder geparkeerd. Vrolijk babbelend liep ze mee en wenste mij een prettig weekend. Daar kan voor mij geen online tegenop.

Maar als het dan toch moet, of als het kan, dan is het wel fijn wanneer ik dan zou kunnen kiezen vanuit gevoel, vanuit emotie, net zoals in de winkel.

Deze week waren er twee mooie voorbeelden. De ene is van Piet Vijverberg, die zelfs radiospotjes heeft op Q-Music in de aanloop naar Moederdag. Dat is gedurfd, dat is lef hebben. Het tweede voorbeeld dat ik voorbij zag komen was het bericht van bevlogen bloemist Léon Vermeulen van Dreamflowers. Hij gaat de online uitdaging aan vanuit moodboards, vanuit gevoel dus. Spannend om het zo te gaan doen, spannend voor de bloemist maar ook voor de koper. Maar wel verrassend en verleidelijk, en daar word ik dan weer blij van.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten