Totaal aantal pageviews

donderdag 27 maart 2014

Zomaar een verhaaltje

Een bezoek aan Flora Holland Naaldwijk is voor mij als het binnengaan van een andere wereld. Een wereld van actie, dynamiek, en vooral veel kleur. Voor hen die er werken is het hun wereld. 
Wanneer je zoals ik uit een ander deel van Nederland komt is alleen al het binnenrijden van het Westland een adembenemende ervaring.

Mijn bestemming vorige week donderdag was de Flora Holland Seasonal Fair, en dankzij het niet goed luisteren naar de TomTom ging mijn reis op het laatst binnendoor.
Binnendoor, over smalle weggetjes, af en toe uitwijkend voor een vrachtwagen geladen met bloemen of groente, het water hoog staand, een prachtige weerspiegeling van de zon en van de omringende kassen.  Ooit werd aan het Westland een hele televisieserie gewijd, de Glazen Stad (1968, voor de liefhebbers van nostalgie, zie http://youtu.be/iFNNEVAyjzo).
Ik waande mij in die glazen stad en genoot van al dat moois.
Ik had geluk met parkeren, er was nog net een plekje boven op het parkeerdek.
Ik zei de warme zon vaarwel en stapte de beurs op.
Eerst even rondkijken, niet te snel, goed kijken….

Natuurlijk ben ik vanuit mijn werk vooral gefocust op Cyclamen, Primula en Ranonkel, maar de wereld is groter dan alleen die drie gewassen, en onze kwekers veelzijdig.
Verantwoordelijk voor Social Media binnen Schoneveld Breeding is het mijn werk om content te maken en te delen, maar vooral het verbinden van mensen staat centraal, en dat lukt beter wanneer je elkaar ook echt in levende lijve ontmoet.

Mijn focus was vooral gericht op de mij bekende kwekers, “onze” kwekers dus, maar heel bewust ben ik zigzaggend door alle paden gegaan en keek met andere ogen, open ogen..

En ik zag kwekers met prachtige producten, groter en glanzender en mooier dan ik ooit in een winkel of tuincentrum had gezien. Hoe kon het dat ik dat nooit gezien had, of waren het misschien andere producten? Ik wist het niet….
En ik zag schattige kleine lieve arrangementjes met mini-orchideetjes en “zag” bijna in mijn verbeelding hoe een kind of kleinkind zoiets moois aan haar mama of oma gaf, met een foto…, zo lief….
Maar ik heb het (nog) nooit in een winkel gezien, en ook niet op Facebook of ergens anders.. 
Hoe kan dat? Heb ik misschien iets gemist? Ik wist het niet…..

Dat ik het niet weet is niet erg, maar jammer genoeg lijkt het in veel gevallen zo te zijn dat de kweker van dat prachtproduct het ook niet precies weet. Hij wil wel maar hij weet niet hoe.
En de groothandel en exporteurs? Die willen ook wel maar die hebben geen tijd, want alles moet snel, sneller snelst. Ze willen wel kwaliteit maar weten niet hoe.
En de bloemist die mist met een beetje pech die mooie inspiratie waarmee hij in zijn winkel misschien wel het onderscheid kan maken.

Want alles draait om het vertellen, het verhaal vertellen en dat delen, almaar weer delen, zodat het verhaal verder verteld wordt.

En ik ging weg met een mooi verhaaltje van Kweker Rael Duijvesteijn. Hij vertelde mij over de zonnebloemen die hij had staan, en hoe je de eerste bloem wanneer die lelijk wordt er direct uit moet halen, en dat er dan nog zo’n 5-7 knoppen onder zitten die ook nog allemaal gaan bloeien. En ik, wetend dat cyclamen lang blijven doorbloeien wanneer je de uitgebloeide bloemen verwijdert, wist dit niet over zonnebloemen.

Nu weet ik het wel, want het is mij verteld.
En ik ga het verder vertellen, en ik ga het verder delen, want het is een goed verhaal.
En misschien wel het belangrijkste, ik ga beslist een zonnebloem als potplant kopen straks.

Zomaar een verhaaltje? Nee, juist niet zomaar een verhaaltje.
Heb jij ook een verhaal dat je wilt vertellen? 
Doe dat dan, vanuit je kennis en, belangrijker nog, vanuit je passie..


Geen opmerkingen:

Een reactie posten