Totaal aantal pageviews

donderdag 3 juli 2014

Meer dan een foto

Soms denk je even snel iets te kunnen doen, iets simpels, zomaar even tussendoor.
En dan ontstaat er iets bijzonders…

Vanmorgen liep ik de kas in waar mijn collega bezig was met sfeerfotografie van planten.
Groot en imposant stond daar ook de cyclaam Mammoth XXL, een extra grote versie van onze toch al grote Mammoth. Ik ben altijd onder de indruk wanneer ik die plant zie. De eerste keer dacht ik dat er meerdere cyclamen in de schaal waren opgepot maar het bleek toch echt 1 plant te zijn.

Spontaan besloot ik er een foto van te maken voor op Facebook en Pinterest.
Om er ook het juiste verhaal bij te vertellen zocht ik onze teeltadviseur op om na te vragen hoe oud deze plant nu was. 
En toen gebeurde het...

Mijn collega barstte los in een gedetailleerd verhaal, vol vuur. Hij vertelde niet alleen met woorden maar vooral met zijn handen, zijn gezichtsuitdrukking, zijn stralende ogen.
En ik? Ik hing aan zijn lippen, gepakt door zijn passie en zijn enthousiasme dat eraf knalde.

Omdat ik het verhaal als bijschrift wilde gebruiken schreef ik een paar regels op waarin ik samenvatte wat Ton mij verteld had. Om te voorkomen dat er onjuiste informatie instond vroeg ik hem er nog even naar te kijken.
“Tja”, zei hij, “maar zo vertel je niet het hele verhaal, er zit zoveel meer achter..”
En opnieuw luisterde ik, maar nu met pen en papier paraat, niet meer even tussendoor.. 
“Deze cyclaam is als zaailing opgekweekt in een 17 cm pot. Tijdens de bloei zijn er regelmatig wat bloemen uitgehaald om de plant wat groter te maken. Zo stond ze tijdens de Open Dagen in oktober 2013 prachtig in bloei. Na de Open Dagen hebben we alle bloemen eruit gehaald en de plant koud weggezet, ongeveer bij 7 gr. Begin januari 2014 hebben we de plant weer in de warmere kas gehaald en extra belichting gegeven. Zo hebben we haar in de bloei getrokken. In drie weken tijd ontwikkelden zich de knoppen en kwamen massaal omhoog. Tijdens de IPM eind januari stond de plant te pronken met 50-60 bloemen erop. Hierna was de plant leeg. We hebben haar overgezet in een grotere schaal van 35 cm en daar mocht ze rustig verder groeien. Ze kreeg natuurlijk regelmatig bemesting en we verwijderden de oude bladeren om zo ruimte te geven aan nieuwe bladeren en meer licht te creëren in het hart van de plant.  Het verzorgen van de plant gaat niet vanzelf, het is een continue proces, en zoals ze er nu bij staat heeft ze zeker 80 bloemen en er zitten nog minstens 50 knoppen onder het blad”.

Stralend kijkt hij me aan, en ik kan alleen maar denken: “Wauw, wat mooi…”
En ik bedenk dat die plant zoals ze daar staat, anderhalf jaar oud,  de bezieling weerspiegelt van haar verzorgers, van al die zorgzame liefdevolle handen die haar water gaven, voedsel gaven, haar mooi en gezond hielden.


Een foto vertelt slechts een deel van het verhaal, een momentopname, maar nodigt uit tot zoveel meer….!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten