Totaal aantal pageviews

donderdag 25 september 2014

Daar is ze dan.....

Als consument heb je geen idee wat er allemaal voor nodig is geweest om een plant die je koopt of krijgt zo te produceren dat ze op haar mooist is, en bovendien voor lang (bloei)plezier zorgt.

Ik had dat ook niet, totdat ik in dienst kwam bij Schoneveld.
Er ging een wereld voor mij open, wat onvoorstelbaar veel handelingen zijn er nodig voor het veredelen en produceren van de zaden. Nauwkeurige handelingen, minitieus en met eindeloos geduld, uitgevoerd door -veelal- dames in de kas. Het nodige verzetwerk wordt vervolgens door -veelal- stoere jongens uitgevoerd. En natuurlijk de noodzakelijke verzorging, het watergeven, het verwijderen van oude bloemen, het schoonhouden van de planten, dag-in, dag-uit...

Voor mij is het inmiddels gesneden koek dat de ene cyclaam de andere niet is.
Voorgelicht door deskundige collega's kan ik de verschillen in soort, maat en kleurstelling inmiddels herkennen. Stiekem ben ik er best trots op dat ik in een tuincentrum, supermarkt of bloemist vaak kan zien of de getoonde cyclaam "van ons" is. Met "van ons" bedoel ik onze genetica, gegroeid uit onze zaden, onze Super Serie.

Mijn werk is Social Media, en dat doe ik voornamelijk vanachter mijn pc of tablet, maar graag loop ik soms de kas even in. Kijken wat er gebeurt, kijken wat er voor "nieuws" staat aan te komen na veredelingswerk van jaren, of gewoon even genieten van die kleurenpracht.

Vorig jaar rond deze tijd viel ik bijna om van verbazing toen ik in de kas een aantal immens grote cyclamen zag staan, en dan bedoel ik niet een beetje groot maar echt heel erg groot...
Groot in omvang, grote bloemenbollen, een idioot aantal bloemen erop, kortom indrukwekkend en bloedmooi.  Nu, een jaar later, is deze Mammoth XXL op wat grotere schaal geproduceerd door drie kwekers. Straks zullen ze te koop zijn bij bloemist of tuincentrum. Van het "opgroeien" van de Mammoth is een soort van stripverhaal gemaakt. (zie ook http://www.pinterest.com/schoneveld/the-story-of-cyclamen-mammoth-xxl/)  en onderstaand filmpje met verzorgings- en stylingtips.

Wat ik weet vanuit de kas en wat ik terugzie in het filmpje is niet alleen de liefdevolle verzorging en de trots op het product, maar vooral de overtuiging dat deze prachtige plant nog heel lang plezier kan geven aan haar koper. Dat is waar we het uiteindelijke allemaal voor doen.

En daarom deel ik dit filmpje met trots als één van de vele verhalen uit de sierteelt!

Daar is ze dan.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten