Totaal aantal pageviews

vrijdag 3 oktober 2014

Trots op jouw bedrijf

Trots op "jouw" bedrijf. Trots op het bedrijf waar je werkt en op jouw rol in dat geheel.
Sommige bedrijven ademen dat uit, bij anderen is het soms minder duidelijk.
Minder zichtbaar, minder hoorbaar, minder voelbaar.
Bij "mijn" bedrijf knalt de betrokkenheid eraf, op heel wisselende momenten.
Betrokkenheid bij het werk, maar ook bij elkaar.
Wat maakt dat verschil? Wat is het sleutelwoord? Is er een formule voor?

Onze teeltadviseur Ton die vorige maand zijn veertigjarig jubileum vierde verwoordde het helder: "iemand past bij ons of niet, en wanneer ze niet passen zijn ze binnen 1-2 jaar weg, het is dat gevoel.."
Bij zijn jubileum waren vrijwel alle collega's aanwezig, er waren er zelfs een aantal speciaal voor gekomen die eigenlijk geen werkdag hadden of nog vakantie hadden.
Dat illustreert de onderlinge band, zichtbaar, hoorbaar, voelbaar, elk op zijn of haar eigen manier.

In de afgelopen twee weken was er de aanloop naar de finale van International Grower of the Year. Het leefde nog niet echt dagelijks, tót de dag van de bekendmaking...
Een collega had gezorgd voor Chinese gelukskoekjes bij de gezamenlijke koffiepauze. Er werd gepraat en gefantaseerd of we het wel of niet zouden worden. Met de uren groeide de spanning. Er werd door collega's onderling gecheckt of en hoe ze het te horen zouden krijgen wanneer "we" zouden winnen, wat zou dat fantastisch zijn. App jij mij of sms ik jou? En natuurlijk zou het op Facebook komen, dat in elk geval.

17 september om 15.30 precies kwam er een jubelbericht vanuit China via What's App, we hadden de Gouden Roos! Intern en via social media werd het heuglijke nieuws gedeeld, en daarmee brak de gekte los. De reacties stroomden binnen via de mail en Twitter.
En toen Facebook. Niet alleen de vele "vind-ik-leuks", maar vooral de reacties van collega's vond ik geweldig om te zien.
Enthousiaste reacties vol trots, trots om bij zo'n bedrijf te werken, trots op "hun" bedrijf, zonder uitzondéring. Foto's werden privé gedeeld, met diezelfde trots en blijdschap.
Hoe mooi is dat?

Wat is het sleutelwoord? Wat is de formule? Is er wel een formule?
Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat ik het herken in meer tuinbouwbedrijven, of het nu gaat om groenten, bloemen of planten.
Die betrokkenheid bij het product en het bedrijf en bij elkaar.
Zou dat het zijn? Dat "bij elkaar, met elkaar?"
Oog hebben voor elkaar? Oor hebben naar elkaar? En gevoel hebben voor elkaar? Het samen doen?
Ketenverbinding kan alleen dan wanneer mensen verbonden zijn, en die verbondenheid zorgt voor de kracht.

"Gefeliciteerd team Schoneveld", stond er op een aantal kaartjes te lezen, en op het bord in de kantine hangt een uitgebreide mail van onze trotse eigenaar Peter van de Pol, aan "mijn team"...

Ik ben zó trots op "mijn" bedrijf!Geen opmerkingen:

Een reactie posten